Méér dan biologisch

Geen BPA’s

De VecoZuivel melkverpakking bestaat uit een laag stevig karton, omsloten door twee hele dunne laagjes PE,  ( plastic) gemaakt van suikerriet.  Door het gebruik van plantaardige grondstoffen voor de PE laag bevat de verpakking van VecoZuivel Biologische zuivel bevat geen BPA’s.

Wat is BPA precies?

BPA staat voor Bisphenol A, een (chemische) grondstof die gebruikt wordt als toevoeging in plastic zoals harde kunststof voorwerpen, frisdrankflessen, en verpakkingen. Ook kun je BPA’s vinden in verschillende plastic coatings, zoals bijvoorbeeld in drankenkartons,  en conserven. Sinds een aantal jaren is een discussie gaande over gevaren voor de gezondheid door het gebruik van BPA’s. BPA’s worden gezien als stof die hormonen beïnvloed en hierdoor negatieve effecten op de gezondheid heeft.  De Europese voedsel en waren autoriteit (EFSA) heeft aangetoond dat kleine hoeveelheden vanuit verpakkingen die in direct contact staan met ons eten en drinken in ons voedsel terechtkomen. Hoeveel mensen maximaal binnen mogen krijgen is geregeld in een Europees vastgestelde norm. In 2014 en 2015 zijn de Europese normen voor een veilige blootstelling aan Bisfenol A (BPA) van werknemers en consumenten aangescherpt.

Het RIVM (Rijksinstituut volksgezondheid en milieu) beveelt aan de huidige grenswaarde voor de toelaatbare dagelijkse inname (TDI) voor BPA in Europa te heroverwegen. Omdat er ook andere bronnen van blootstelling zijn aan BPA, zoals thermisch papier (kassabonnen) of speelgoed, wordt ook gekeken om hier de wetgeving aan te scherpen. Zo heeft de Europese Commissie inmiddels al voorgesteld de normen voor BPA in plastics en coatings te gaan verlagen. Er zijn landen in Europa die wel een verbod op BPA ingesteld hebben voor verpakkingsmaterialen voor voedsel. Omdat niet altijd duidelijk is of de alternatieven veilig zijn, is in Nederland niet voor een verbod gekozen, maar worden producenten erop aangesproken om het gebruik van BPA te verminderen en veiligere alternatieven voor BPA te ontwikkelen.

( Bron: Voedingscentrum)