Méér dan biologisch

Historie

Het begon allemaal in 1974, toen de familie Van Rouwendaal naar de idyllische Vicariënerf in Leusden verhuisden. In het begin verkochten de Van Rouwendaals melk nog op de traditionele manier; aan de kleine melkboeren en winkels uit de buurt. Toen Ruud van Rouwendaal uiteindelijk het melkvee bedrijf van zijn ouders overnam, begon hij langzaamaan te experimenteren met wat er allemaal mogelijk is met zuivel; een ontdekkingsreis op het gebied van ambacht en smaak.

Naast melk ging Ruud ook ambachtelijk gemaakte kaas en yoghurt verkopen. Zijn zoons voegden zich intussen bij het bedrijf. Ruud en zijn zoons waren geen doorsnee melkleveranciers, ze hadden een drang om nieuwe dingen te ontdekken. Dit ging verder dan zuivel alleen, ze ontwikkelden zich als nieuwsgierige ondernemers met kennis en respect voor mens, land, dier en zuivel. Biologisch avant la lettre.

In 1998 namen zij, als één van de eersten, de officiële stap naar biologisch. In die tijd uniek, maar gezien de ontwikkelingen op de Vicariënerf niet meer dan logisch. Omdat er in die tijd nog nauwelijks zuivel verwerkende fabrieken waren die biologische zuivel maakten, zette de familie Rouwendaal uiteindelijk de stap naar een eigen zuivelproductie. Stap voor stap ontstond er op het boerenerf de eerste productie van schapklare biologische melk, karnemelk en yoghurt – heerlijk rijk van smaak en 100% biologisch.

Door de groei ontstond op de boerderij meer behoefte aan productie- en opslagcapaciteit. De grens van de uitbreidingsmogelijkheden op de Vicariënerf was bereikt. Een verhuizing naar Zeewolde, op 1 juni 2009, maakte het mogelijk om uit te breiden volgens de hoge biologische standaard die de Van Rouwendaals hadden ingezet!

Lees verder over VecoZuivel heden.